КАТАЛІТИЧНА АКТИВНІСТЬ БІЯДЕРНОГО КОМПЛЕКСУ МІДІ(ІІ) НА ОСНОВІ 2-(5-(1,2,4)ТРИАЗОЛ-1-ІЛМЕТИЛ-1Н-(1,2,4)-ТРИАЗОЛ-3-ІЛ)-ПІРИДИНУ В РЕАКЦІЯХ ОКИСНЕННЯ КАТЕХОЛІВ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2020.1(57).5 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2020)
Описано методику синтезу 2-(5-(1,2,4)триазол-1-ілметил-1Н-(1,2,4)-триазол-3-іл)-піридину та біядерного комплексу міді на його основі. Будова комплексу встановлена методом рентгеноструктурного аналізу. Комплекс є центросиметричним димером. Відстань Cu-Cu дорівнює 4,0408(3)Å. Іони міді мають октаедричну геометрію та з'єднані між собою двома містковими триазольними кільцями. Досліджено катехолоксидазну активність біядерного комплексу міді(II) на основі 2-(5-(1,2,4)триазол-1-ілметил-1H-(1,2,4)-триазол-3-іл)-піридину.
Keywords: 1,2,4-триазол, комплекси купруму(ІІ), рентгеноструктурний аналіз, каталітична активність.