СТРУКТУРНІ ТА СПЕКТРАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ РІЗНОЛІГАНДНОГО КАТІОННОГО КОМПЛЕКСУ ЛАНТАНУ [Lа(L)2bipy2]BPh4 ІЗ ЛІГАНДОМ КАРБАЦИЛАМІДОФОСФАТНОГО (КАФ) ТИПУ ТА α,α'-ДИПІРИДИЛОМ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2020.1(57).4 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2020)
Синтезовано й досліджено методами ІЧ, 1H ЯМР спектроскопії, термогравіметричного та рентгеноструктурного аналізу новий катіонний різнолігандний комплекс складу [Lа(L)2bipy2]BPh4, де L– = біс(N,N'-діетиламідо)(N''-трихлорацетил)триамідофосфат-аніон, bipy = α,α'-дипіридил. Сполуку було одержано в монокристалічному вигляді. Методом РСтА встановлено структуру комплексу, доведено його іонну будову та підтверджено координацію двох КАФ лігандів в ацидоформі через атоми оксигену карбонільної та фосфорильної груп. На пiдставi аналiзу структурних даних визначено, що іон La3+ є октокоординованим (оточений чотирма атомами оксигену від двох хелатних фосфорильних лігандів і чотирма атомами нітрогену від двох молекул α,α'-дипіридилу). Координаційний полiедр центрального іона інтерпретовано як квадратну антипризму. Методом термогравіметрії встановлено термічну стійкість одержаного комплексу до температури 150 °С.
Keywords: КАФ ліганди, карбациламідофосфати, лантан, різнолігандні комплекси, рентгеноструктурний аналіз.