ТВЕРДІ РОЗЧИНИ ЗАМІЩЕННЯ КУПРАТУ НЕОДИМУ СУБМІКРОННОЇ ДИСПЕРСНОСТІ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2020.1(57).3 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2020)
Синтезовано тверді розчини NdBa2-xNdxCu3O7-d, де x = 0–0.9, золь-гель методом. Визначено параметри кристалічної гратки та температури переходу до надпровідного стану для синтезованих сполук. Досліджено залежність параметрів і виду симетрії кристалічної гратки систем від ступеня заміщення х. Встановлено, що зразки, отримані золь-гель методом є однофазними. Незаміщений зразок NdBa2Cu3O7–d є однофазним, має орторомбічну сингонію о-Nd123 і просторову групу Рmmm. Зі збільшенням ступеня заміщення х у твердих розчинах NdBa2-xNdxCu3O7–d, де x = 0–0.9, спостерігається перехід від орторомбічної до тетрагональної фази (просторова група симетрії Р4/mmm).
Keywords: надпровідні сполуки; золь-гель метод синтезу; критична температура