CИНТЕЗ, ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ПРОВІДНІ ВЛАСТИВОСТІ ФАЗ АЛЮОДИТОВОГО ТИПУ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2020.1(57).1 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2020)
Складнооксидні фосфати Na1.5Co1.5Fe1.5(PO4)3, Na1.75Co1.75Fe1.25(PO4)3, Na2Co2Fe(PO4)3 і Li0.25Na1.75Co2Fe(PO4)3, що належать до алюодитового структурного типу (моноклинна сингонія, просторова група С2/с) було синтезовано методом розплавного синтезу з подальшим відпалом гомогенних стекол за температури 600 °С. Одержані фази охарактеризовано методами порошкової рентгенографї та ІЧ-спектроскопії. Проаналізовано вплив часткового заміщення катіонів натрію катіонами літію в матриці фосфату Na2Co2Fe(PO4)3, а також зменшення кількості катіонів натрію для фаз складу Na1.5Co1.5Fe1.5(PO4)3 і Na1.75Co1.75Fe1.25(PO4)3, на провідні властивості сполук. Встановлено, що збільшення кількості катіонів натрію в каналах алюодитової структури призводить до підвищення питомої провідності на порядок (для Na2Co2Fe(PO4)3 за температури 550 °С s = 0,15 Ом–1м–1). Синтезовані фази можуть бути використані під час розробки матеріалів із провідними властивостями.
Keywords: розплавний метод синтезу; алюодит; імпедансна спектроскопія