СОРБЦІЙНЕ КОНЦЕНТРУВАННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ СТИБІЮ І ТЕЛУРУ НА МОДИФІКОВАНОМУ СИЛІКАГЕЛІ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2019.1(56).3 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
Статтю присвячено розробці твердофазного реагенту на основі іммобілізованого на силікагелі ЧАС – тринонілоктадециламонію хлориду і створенню на його основі сорбційно-спектроскопічних та візуальних тест-методик визначення Sb(III) та Te(IV). Досліджено взаємодію аніонних йодидних комплексів стибію та телуру з іммобілізованою на силікагелі ЧАС. Установлено, що вона відбувається за іон-асоціативним механізмом. Оптимізовано умови сорбційного вилучення аніонних комплексів металів. Вивчено вплив сторонніх іонів на ступінь вилучення досліджуваних елементів і величину аналітичного сигналу, запропоновано способи його усунення. На підставі проведених досліджень розроблено сорбційно-спектроскопічні та візуальні тест-методики визначення Sb(III) і Te(IV) у лікарських гомеопатичних препаратах.
Keywords: твердофазні реагенти, іммобілізація, іонні асоціати, стибій(III), телур(IV)