МОДИФІКОВАНИЙ ЕЛЕКТРОД ДЛЯ ВОЛЬТАМПЕРОМЕТРИЧНОГО ВИЗНАЧЕННЯ NO3– В СОЛОНИХ ВОДАХ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2019.1(56).2 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
Запропоновано сенсорний елемент на основі модифікованого скловуглецевого електрода для визначення нітратів у водах із високою солоністю. Оптимізовано умови модифікування електрода шляхом електроосадження на його поверхню міді. Методом циклічної вольтамперометрії підтверджено, що електроосаджена мідь каталізує реакцію відновлення нітрату, імовірно, до нітриту. Показано, що струм відновлення нітрату зростає зі збільшенням вмісту хлориду в розчині й досягає максимального значення в інтервалі (2–3,5).10-1 моль/л Cl-. Вплив кислотності незначний в інтервалі рН 3,5–6,0. Було оптимізовано умови прямого визначення нітрату в нейтральному середовищі за присутності 2.103-кратних надлишків хлориду. Сенсор було застосовано при аналізі імітата морської води без попередньої пробопідготовки. Отримані дані добре корелюють з результатами, що отримані потенціометричним методом зі стандартним іон-селективним електродом після осадження хлоридів.
Keywords: вольтамперометрія, скловуглецевий електрод, нітрат, морська вода