ВПЛИВ МАКРОЦИКЛІЧНИХ КООРДИНАЦІЙНИХ СПОЛУК МІДІ (ІІІ) НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ВІРУСІНФІКОВАНИХ РОСЛИН ПШЕНИЦІ ЯРОЇ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2018.1(55).19 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
Досліджено вплив двох макроциклічних координаційних сполук міді (ІІІ) на ріст і розвиток рослин пшениці ярої, уражених вірусом смугастої мозаїки пшениці. Встановлено, що сполуки збільшують масу рослин і вміст сухої речовини залежно від способу обробки. Сполука з протикатіонами літію і калію підвищувала масу наземної частини та кореневої системи, сполука з протикатіоном натрію – вміст сухої речовини в коренях як здорових, так і вірусінфікованих рослин, що свідчить про стимуляцію процесів стійкості рослин пшениці до ВСМП-інфекції.
Keywords: координаційні сполуки міді; віруси рослин; вірус смугастої мозаїки пшениці; продуктивність