СИСТЕМА ПОДВІЙНИХ ВОЛЬФРАМАТІВ І МОЛІБДАТІВ MR(EO4)2, M – NH4, Ag, Cu, Ti, R – ТРИВАЛЕНТНИЙ МЕТАЛ, E – Mo, W: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2018.1(55).4 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
Осадженням із водних розчинів і твердофазним способом одержано більше 120 подвійних вольфраматів і молібдатів складу MR(EO4)2, M-NH4, Ag, Cu, TI, R – Bi (окрім сполук з NH4+), La-Lu, Y; Sc, (окрім сполук з Cu+); In (окрім сполук з амонієм і вольфрамом); Fe і Cr (тільки для подвійних вольфраматів з аргентумом). Усі сполуки вивчені методами хімічного аналізу (у випадку їх осадження із розчинів), термогравіметрії, РФА та ІЧ-спектроскопії. Побудовані уточнені діаграми областей існування структурних типів синтезованих сполук. Установлені закономірності формування різних типів кристалічних структур поліморфних модифікацій виділених сполук залежно від співвідношення радіусів одно- і тривалентного металів. Створено базу даних для одержання матеріалів на основі досліджених сполук.
Keywords: подвійні вольфрамати і молібдати амонію, аргентуму, купруму, талію і тривалентних металів, діаграми структур-них типів, перспектива застосування.