ІЧ-СПЕКТРОМЕТРИЧНІ ТА ТЕРМОГРАВІМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПЛЕКСІВ КОБАЛЬТУ, КУПРУМУ ТА ЦИНКУ НА ОСНОВІ ГЛІФОСАТУ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2018.1(55).7 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
На основі гліфосату (N-фосфонометилгліцину H3L), ліганду карбациламінфосфорильного типу, синтезовано координаційні сполуки з Co(II), Cu(II), Zn(II). Комплекси досліджено методами ІЧ-, електронної спектроскопії дифузного відбиття, термогравіметричного та елементного аналізу. Встановлено склад утворених комплексів Na4CuL2, Na4CоL2 та ZnHL. З'ясовано умови синтезу вказаних сполук. Запропоновано способи координації ліганду.
Keywords: карбациламідофосфати; гліфосат; комплекси з d-металами; термогравіметрія