СИНТЕЗ ТА ОПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ НОВОГО СИМЕТРИЧНОГО ПІРАЗОЛВМІСНОГО ГЕТЕРОЦИКЛУ І ПЕРСПЕКТИВА СТВОРЕННЯ ГОЛОГРАФІЧНИХ СЕРЕДОВИЩ НА ЙОГО ОСНОВІ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2018.1(55).17 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
У результаті взаємодії симетричного біc-альдегіду з 1-феніл-3-метилпіразолоном-5 було отримано новий симетричний барвник, здатний до фотоіндукованої ізомеризації. На основі синтезованого барвника та м’якої полімерної матриці було приготовано реєструючі середовища (РС). Інтенсивність поглинання РС зростає зі збільшенням вмісту барвника в полімерній матриці, проте закон Бугера–Ламберта–Бера не виконується, що свідчить про часткову агрегацію молекул барвника.Як і у випадку азосполук, процес запису інформації, ймовірно, відбувається за рахунок просторових змін, зумовлених фотоіндукованою E,Z-ізомеризацією подвійного зв’язку. Записані голограми мають поляризаційну природу, що було доведено гасінням дифракційних порядків під час зміни поляризації опорного пучка з e₁⊥e₂ на e₁║e₂. Показано, що сполуки, які містять фрагмент –НС=С
Keywords: піразолон; ізомеризація; поляризаційна голографія; реєструючі середовища