ПРЯМИЙ СИНТЕЗ ТА КРИСТАЛІЧНА БУДОВА ДИМЕТИЛФОРМАМІДНОГО СОЛЬВАТУ БІС(БРОМІДО-БІС(1,10-ФЕНАНТРОЛІНО)-КУПРУМУ(II)) НІТРОПРУСИДУ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2018.1(55).3 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
Катіони [Cu(phen)2]2+ (phen – 1,10-фенантролін) були використані як корисні тектони для побудови гетерометалічних сполук з бажаними властивостями. Відомі комплекси, що містять катіон [Cu(phen)2X]n+ та нітропрусид-аніон [Fe(CN)5(NO)]2,– обмежуються 4-ма сполуками з X = Cl– та CN–, які було синтезовано нашою групою раніше. Новий комплекс [Cu(phen)2Br]2[Fe(CN)5(NO)].C3H7NO було одержано в результаті самозбірки за участю нітропрусид-аніона та катіона купруму, що містить бідентатний амін, при взаємодії мідного порошку, нітропрусида натрію, NH4Br і 1,10-фенантроліна в диметилформаміді (ДМФА). Сполука утворена з окремих катіонів [Cu(phen)2Br]+, нітропрусид-аніонів [Fe(CN)5(NO)]2– та сольватних молекул ДМФА. Катіон не має кристалографічної симетрії, атом металу координує чотири атоми нітрогену двох молекул фенантроліну та бромід-іон. Атом купруму демонструє координаційну геометрію, яка є проміжною між тригонально-біпірамідальною та квадратно-пірамідальною. У нітропрусид-аніоні, розташованому в центрі інверсії, нітрозильна група розупорядкована з однією з груп CN. Молекула розчинника також розупорядкована навколо центра кристалографічної інверсії; її геометрія змодельована з використанням ідеальних параметрів. У кристалі сполуки шари катіонів та такі, що містять аніони і молекули ДМФА, чергуються вздовж осі b. У шарі катіони утворюють колонки, які поширюються вздовж осі b. Сусідні колонки антипаралельні. Катіони в колонці пов'язані π–π стекінгом між копланарними молекулами фенантроліну з відстанями між центроїдами 3,6–3,7 Å. Атоми міді розташовано зигзагоподібно з відстанями Cu···Cu близько 6,94 і 8,77 Å, що чергуються.
Keywords: кристалічна будова; проміжна координаційна геометрія купруму(II); нітропрусид-аніон; розупорядкованність; шари катіонів та аніонів