ФЕРМЕНТАТИВНА АКТИВНІСТЬ РЯДУ ОКСИДОРЕДУКТАЗ ЯК ПОКАЗНИК ЗБЕРЕЖЕННЯ НАТИВНОЇ ПРИРОДИ БІЛКІВ У ГІДРОТРОП-ІНДУКОВАНІЙ ФАЗІ ДОДЕЦИЛСУЛЬФАТУ НАТРІЮ: УДК 544.77.03:53+543.9 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2018)
Здатність гідротроп-індукованої міцелярно-екстракційної системи ДДСН-NaCl-H2Sal вилучати білки із збереженням їхньої нативності була перевірена на прикладі модельних білкових субстратів пероксидази, каталази та нітратредуктази, що проявляють ферментативну активність лише в нативному стані. Зміну каталітичної активності пероксидази й каталази в міцелярній фазі ДДСН використали як показник збереження нативності білків та встановлювали методом перманганатометричного титрування за кількістю H2O2, що був розкладений під дією ферменту. Активність нітратредуктази визначали спектрофотометрично за реакцією нітрит-іонів, сформованих унаслідок ферментативного розкладу нітратів, з реактивом Гріса. Установлено, що каталітична активність пероксидази, нітратредуктази та каталази в міцелярній фазі ДДСН порівняно з водним розчином зростає у два, три та чотири рази відповідно. Таке збільшення каталітичної активності оксидоредуктаз підтверджує збереження нативної природи білків після концентрування їх у гідротроп-індуковану фазу ДДСН.
Keywords: міцелярна екстракція, гідротроп-індукована фаза, додецилсульфат натрію, білки, нативний стан