ХАРАКТЕРИСТИКА ЗОЛЬ-ГЕЛЬ ПРОЦЕСУ В СИСТЕМІ YxBax+nCu2x+nOδ (x=1, n=1; x=2, n=3; x=3, n=2): УДК 546.56+54.057 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2018)
Золь-гель технологією було одержано надпровідні сполуки ряду YxBax+nCu2x+nOδ (x=1, n=1; x=2, n=3; x=3, n=2) із субмікронним розміром частинок. Процес синтезу охарактеризований за допомогою термічного, ІЧ-спектроскопічного аналізів та сканувальної електронної мікроскопії. Завдяки термічному аналізу шихти оптимізовано режими термообробки зразків. За даними ІЧ-спектроскопії контролювали процеси розкладу шихти й утворення надпровідних фаз. Описано алгоритм розрахунків для даного методу синтезу.
Keywords: золь-гель технологія; складно оксидні сполуки; субмікронний розмір