МОДЕЛЮВАННЯ ТЕРМОДИНАМІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РОЗПЛАВІВ В СИСТЕМАХ Cu–Lu ТА Fe–Lu: УДК 541.11 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2017)
На основі отриманих нами раніше експериментальних даних з ентальпій змішування для рідких сплавів систем Cu–Lu та Fe–Lu було здійснено розрахунок широкого спектра термодинамічних властивостей відповідних розплавів з використанням моделі ідеального асоційованого розчину (МІАР). Отримані за МІАР значення енергій Гіббса ∆G та ∆Gex для рідких сплавів систем Cu–Lu та Fe–Lu можуть бути використані при розрахунках термодинамічних властивостей багатокомпонентних систем, що містять Fe (Cu) та Lu. Показано, що МІАР є ефективним інструментом моделювання термодинамічних властивостей розплавів, які характеризуються помітними від’ємними відхиленнями від ідеальної поведінки, пов’язаними зі значною взаємодією компонентів в рідкому стані. Отримані достатньо великі значення мольних часток асоціатів свідчать про те, що розплави досліджених систем характеризуються існуванням ближнього впорядкування за типом хімічної сполуки.
Keywords: ферум; купрум; лютецій; термодинамічні властивості розплавів; модель ідеального асоційованого розчину