СИНТЕЗ ПОХІДНИХ 1-АМІНО-2-ОКСИАЛКІЛІЗОІНДОЛУ ТА ЇХ ВЗАЄМОДІЯ З N-ФЕНІЛМАЛЕЇНІМІДОМ: УДК 547.759.4 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2017)
Вперше синтезовано похідні 1-аміно-2-оксиалкілізоіндолу: 2-(2-гідроксиетил)-ізоіндоліум бромід, 2-(3-метоксипропіл)-ізоіндоліум бромід та (2-метоксиметил)-ізоіндоліум хлорид. На їх прикладі досліджено реакційну здатність 1-аміно-2-алкілізоіндолів, основною таутомерною формою для яких є іміноформа. Доведено, що у реакціях 1-аміно-2-алкілізоіндолів з малеїнімідами утворюються похідні 4-аміно-бензо[f]ізоіндолу. Показано, що 1-аміно-2-алкілізоіндоли реагують з малеїнімідами подібно до 1-аміно-2-арилізоіндолів, а не до незаміщеного 1-аміноізоіндолу. Будову всіх описаних сполук встановлено за допомогою даних спектроскопії 1H ЯМР.
Keywords: похідні 1-аміно-2-оксиалкілізоіндолу; похідні 4-аміно-бензо[f]ізоіндолу; малеїніміди