ІНДИКАТОРНА СИСТЕМА "ZR(IV)-АРСЕНАЗО І" ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ОРТОФОСФАТУ У ПРІСНИХ ТА СОЛОНИХ ВОДАХ: УДК 543.34; 543.062; 543.42.062 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2016)
Запропоновано методику непрямого спектрофотометричного визначення ортофосфату, що базується на знебарвленні у його присутності комплексу Zr(IV) з Aрсеназо І. За оптимальних умов визначення градуювальна залежність є лінійною у діапазоні концентрацій 0,24–1,0 мг РО43–/л, межа виявлення становить 0,07 мг РО43–/л за об'єму проби 10,0 мл. Методика була успішно апробована на стандартних та модельних зразках морської води.
Keywords: ортофосфат, Арсеназо І, Цирконій, морська вода