СИНТЕЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ НАДПРОВІДНОГО КУПРАТУ Y2BA5CU7O15,7 : УДК 546.43'56'64+538.945 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2016)
Методом твердофазного синтезу одержано надпровідну сполуку Y2Ba5Cu7O15,7. Синтез контролювали ІЧ-спектроскопічним аналізом. Фазовий склад сполуки визначали методом рентгенівської порошкової дифракції. Індексування рентгенограм, визначення просторової групи та кристалографічних параметрів проводили за допомогою програм INDEX та X-Ray. Розраховано критерій орторомбічності зразка. Вміст нестехіометричного кисню та середній ступінь окиснення купруму визначали йодометричним титруванням. Питомий електричний опір полікристалічного купрату вимірювали чотириконтактним методом. Знайдено характеристики надпровідного переходу: початкову та кінцеву критичні температури та ширину надпровідного переходу.
Keywords: надпровідний купрат, твердофазний синтез, IЧ-спектроскопія, рентгенівська дифракція, надпровідні властивості