СИНТЕЗ І ДОСЛІДЖЕННЯ ТВЕРДИХ РОЗЧИНІВ В СИСТЕМІ LA4-XBAXNI3O10+d: УДК 546.42'654'74 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2016)
Досліджено вплив гетеровалентного ізоморфного заміщення в фазах Руддлесдена-Поппера (ФРП) загального складу La4-xBaxNi3O10+δ де 0≤x≤2. Показано, що при заміщенні La3+ на Ba2+ в ФРП з n=3 (La4Ni3O10) відбувається перехід до ФРП n=1 (La2NiO4) та виділення NiO і кисню. Вперше досліджено резистивні властивості одержаних складнооксидних сполук в низькотемпературній ділянці, визначена киснева нестехіометрія, досліджено фазовий склад системи La4-xBaxNi3O10+δ (0≤x≤2).
Keywords: фази Руддлесдена-Поппера (ФРП), киснева нестехіометрія, резистивні властивості