ФУНКЦІОНАЛІЗАЦІЯ БЛОК-КОПОЛІМЕРІВ, ЩО МІСТЯТЬ ПОЛІАКРИЛАМІД ТА ПОЛІЕТИЛЕНОКСИД (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2016)
Досліджено полімераналогічні перетворення триблок-кополімерів (ТБК) ПАА-b-ПЕО-b-ПАА шляхом амінометилювання акриламідних ланок диметиламіном та формальдегідом за реакцією Манніха. Методом потенціометричного титрування проведено кінетичні дослідження закономірностей протікання реакції Манніха в ТБК порівняно з полиакриламідом (ПАА). Встановлено, що продукти амінометилювання кополімерів та ПАА представляють собою поліамфоліти. Виявлено наявність одночасного протікання амінометилювання та гідролізу амідних груп з перевагою процесу гідролізу.
Keywords: блок-кополімери, поліакриламід, поліетиленоксид, амінометилювання.