ХІМІЧНІ ЗАСОБИ ВПЛИВУ НА ВЛАСТИВОСТІ ФОТОАКТИВНИХ СЕРЕДОВИЩ НА ОСНОВІ ПОЛІКОМПЛЕКСІВ АЗОБЕНЗОЛУ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2015)
Розглянуто можливості зміни фізичних властивостей полімерних композитів на основі азобензолу засобами хімічної модифікації структури полікомплексів і їх складу. Основну увагу приділено вивченню можливостей впливу на характеристики електрооптичного ефекту, що спостерігається в цих композитах. Серед таких хімічних методів розглядаються, зокрема, введення в склад полікомплексу іонів металу, які є хімічно зв'язаними з полімерним ланцюгом, зміна дипольного моменту азобензольного фрагмента донорними та акцепторними домішками, введення органічного барвника до складу азобензольного полімерного композиту. Продемонстрована гнучкість властивостей досліджуваного матеріалу, яка є важливою для його практичного застосування як інформаційного або оптично активного середовища.
Keywords: азобензол; полімерний композит; електрооптичний ефект; поляризоване світло