1-(2-ТІАЗОЛІЛАЗО)-2-НАФТОЛ ЯК ЛЮМІНЕСЦЕНТНИЙ РЕАГЕНТ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2015)
Досліджено флуоресцентні властивості 1-(2-тіазолілазо)-2-нафтолу у розчині та після іммобілізації на поверхні силікагелю. Встановлено, що різні протолітичні форми реагенту розрізняються за флуоресцентними властивостями. Було показано, що флуоресцентно активними є комплексні сполуки Сu(II) та Zn(II) з ТАН як у розчині, так і на поверхні силікагелю. Купрум(II) та цинк(II) зберігають флуоресцентну актівність при взаємодії з іммобілізованим реагентом. На цій основі було розроблено методику сорбційно-флуоресцентного визначення іонів Сu(II) та Zn(II), яка за чутливістю вдвічі переважає сорбційно-спектрофотометричну.
Keywords: 1-(2-тіазолілазо)-2-нафтол; сорбція; силікагель; флуоресценція