ОСОБЛИВОСТІ РЕАКЦІЇ α-АЗАГЕТАРИЛ-2-ГІДРОКСИАЦЕТОФЕНОНІВ З ХЛОРАЦЕТИЛХЛОРИДОМ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2015)
Встановлено, що реакція α-азоліл-2-гідроксиацетофенонів з хлорацетилхлоридом в ацетонітрилі в присутності піридину приво-дить до 2-хлорометил-3-азолілхромонів, тоді як α-(2-піридил)- та α-(2-хіноліл)- похідні утворюють продукти внутрішньомолекулярноїциклізації з анелюванням індолізинового або піролохінолінового циклу до хромонового ядра.
Keywords: ацилювання, внутрішньомолекулярна циклізація, α-азагетарил-2-гідроксиацетофенони, 3-азоліл-2-хлорометил-7- гідрокси-4Н-хромен-4-они, 12Н-хромено[3,2-a]індолізин-12-они, 7Н-хромено[3',2':3,4]піроло[1,2-a]хінолін-7-они.