ВЗАЄМОДІЯ ПАЛАДІЮ(ІІ) З ІММОБІЛІЗОВАНОЮ НА СИЛІКАГЕЛІ ЧЕТВЕРТИННОЮ АМОНІЙНОЮ СІЛЛЮ: УДК [543.422.3-76:543.421:543.427.4:543.068.53] + 546.98 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2013)
Досліджено сорбцію паладію(ІІ) з розбавлених водних розчинів тетрадециламоній нітратом, нековалентно іммобілізованим на поверхні на силікагелю (ТДАН-СГ) залежно від концентрації хлориду та кислотності середовища. Встановлено, що за умов утворення в розчині ацидокомплексу [PdCl4]2-, ізотерма сорбції має Н-тип та формально лінеаризується у координатах Ленгмюра з аmax = 13 мкмоль/г. Вилучення паладію(ІІ) модифікованим сорбентом обумовлено утворенням на поверхні іонного асоціату складу (ТДАН)2[PdCl4].
Keywords: сорбція, паладій(ІІ), четвертинна амонійна сіль