РІЗНОЛІГАНДНІ КОМПЛЕКСИ ДЕЯКИХ ПЕРЕХІДНИХ МЕТАЛІВ НА ПОВЕРХНІ СИЛІКАГЕЛІВ, МОДИФІКОВАНИХ НІТРОГЕНВМІСНИМИ ЛІГАНДАМИ: УДК 541.183'49:546.732'742'776 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2013)
Досліджено особливості утворення різнолігандних комплексів Ni(II), Co(II) та Mo(VI) на поверхні силікагелів з прищепленими амінопропільними (С-NH2) та етилендіамінними групами (C-en), а також силікагелю, з імпрегнованим полігексаметиленгуанідин хлоридом (С-ПГМГ), з унітіолом та пірокатехіновим фіолетовим. За даними спектроскопії дифузного відбиття встановлено склад комплексів, а також, на підставі порівняння спектрів дифузного відбиття адсорбатів з електронними спектрами поглинання комплексів з вказаними реагентами у розчинах показано, що різнолігандне комплексоутворення на поверхні відбувається подібно розчинам. Досліджено стійкість різнолігандних комплексів залежно від способу їх синтезу. Встановлена можливість використання одержаних забарвлених РЛК у тест-, сорбційно-твердофазно-фотометричних та кольорометричних методах аналізу.
Keywords: різнолігандні комплекси, перехідні метали, спектроскопія дифузного відбиття