ОДЕРЖАННЯ НІКЕЛАТІВ ЛАНТАНУ ЗА МЕТОДОМ СУМІСНОГО ОСАДЖЕННЯ КОМПОНЕНТІВ: УДК 546.05'654'74 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2013)
Визначено оптимальні умови одержання нікелатів лантану, які відносяться до фаз Руддлесдена-Поппера (ФРП) Lan-1La2NinO3n+1 з n=1 (La2NiO4,17) та n=2 (La3Ni2O7,02), методом сумісного осадження компонентів з наступним прожарюванням шихти. La2NiO4,17 кристалізується в тетрагональній сингонії (просторова група I4/mmm; a=0,3843(2)нм, с=1,263(3)нм). La3Ni2O7,02 кристалізується в орторомбічній сингонії (просторова група Fmmm) з параметрами гратки a=0,5445(3)нм, b=0,5389(2)нм, с=2,526(4)нм. Методом йодометричного титрування визначено кисневу нестехіометрію зразків одержаних нікелатів.
Keywords: сумісне осадження, фази Руддлесдена-Поппера (ФРП), нікелати лантану, киснева нестехіометрія