ЗАМІЩЕННЯ BA2+/LN3+ В СИСТЕМІ GDBA2CU3O7±Z (LN-LA, PR, ND, SM, EU, GD) 0 £ X £ 0,6: УДК 546. 65' 56' 431 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2013)
Синтезовано серію зразків ВТНП кераміки складу GdLnxBa2-xCu3O7±z (Ln-La, Pr, Nd, Sm, Eu, Gd 0£ x £ 0,6). Досліджено залежність параметрів, виду симетрії кристалічної гратки систем та кисневої стехіометрії від ступеня заміщення х. Встановлено, що для твердих розчинів GdLnxBa2-xCu3O7±z (Ln-La, Pr, Nd, Sm, Eu, Gd) лише сполуки зі ступенем заміщення х=0 та х=0,05 в інтервалі температур 77−300 К проявляють надпровідні властивості.
Keywords: високотемпературна надпровідність, рідкісноземельні елементи, золь-гель синтез