ТЕРМОГРАВІМЕТРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СИНТЕЗУ ВТНП СПОЛУК СКЛАДУ LN123: УДК 546.65'56+538.245 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2010)
Проведено термогравіметричне дослідження шихти, що відповідає складу сполук LnBa2Cu3O7 (Ln = Y, La, Sm, Gd). Показано, що нагріванні шихти для всіх досліджуваних складів спостерігається дві втрати маси: перша при температурі до3900С – втрата конституційної води, друга в інтервалі 510–650°С – відповідає за виділення вуглекислого газу внаслідоквзаємодії карбонату барія з оксидами рідкісноземельних металів та міді. Ендоефекти, що спостерігаються на кривих ДТА,пов'язані з частковим плавленням проміжних продуктів (825 °С) і перитектичним плавленням синтезованої фазиLnBa2Cu3O7±δ (965–970°С). Зміна маси практично закінчується при 930–940 °С.
Keywords: -