КОНДЕНСОВАНІ ФОСФАТИ ТИТАНУ У РОЗПЛАВАХ ПОЛІФОСФОРНИХ КИСЛОТ: УДК 546.185 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2010)
Досліджено закономірності утворення фосфатів титану в розплавах поліфосфорних кислот для систем типуTi–P2O5–Н2O, Ti2O3–P2O5–Н2O, TiN–P2O5–Н2O та в присутності оксидів лужних металі (літій, натрій, калій). Встановлено особливості кристалізації фосфатів складів Ti(PO3)3 і TiP2O7. Виявлено високу стабільність титану (ІІІ) в розплавах поліфосфорних кислот за температур 350–600 °С. Розроблено препаративні методики синтезу Ti(PO3)3. Для метафосфату титану (ІІІ) охарактеризовані електронні, інфрачервоні та ЕПР-спектри. За даними диференціально-термічного аналізу з'ясованосхему термічного розкладу Ti(PO3)3 на повітрі.
Keywords: -