СИНТЕЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПЛЕКСУ МІДІ З ЕТИЛОВИМ ЕФІРОМ 5-(2-ПІРИДИЛ)-1,2,4-ТРИАЗОЛ-Α-ІЛОЦТОВОЇ КИСЛОТИ: УДК 547+546.712'742'562 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2009)
На основі етилового ефіру 5-(2-піридил)-4H-1,2,4-триазол-α-ілоцтової кислоти (L) синтезовано комплекс міді – Cu(L)Cl2. Отриману сполуку досліджено методами ІЧ- та ЕПР спектроскопії, її молекулярна будова встановлена методом РСА. Ліганд в Cu(L)Cl2 координований бідентатно хелатно через піридиновий та триазольний(N2)  атоми азоту, а атом міді знаходиться в плоско квадратному оточенні.  Цікавою особливістю даної структури є існування сильного внутрішньо молекулярного водневого зв'язку між воднем триазольного кільця та киснем естерної групи.
Keywords: -