С-НУКЛЕОФІЛЬНА МОДИФІКАЦІЯ 2-(4-ОКСО-3,4-ДИГІДРО-2-ХІНАЗОЛІНІЛ)-2-(ТЕТРАГІДРО-2-ФУРАНІЛІДЕН)АЦЕТОНІТРИЛІВ: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2209.2025.1(60).12 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2025)
Вступ. Нітрогеновмісні гетероцикли є важливими об’єктами фундаментальних та прикладних досліджень. Вони знаходять застосування у створенні продуктів тонкого органічного синтезу, препаратів фармацевтичного та сільськогосподарського призначення, барвників тощо. Функціоналізовані азагетероцикли є перспективними об’єктами дослідження завдяки можливості їх використання як ефективних будівельних блоків для синтезу нових гетероциклічних похідних та широкому спектру біологічної дії, а отже пошуки нових підходів та реагентів для створення таких гетероциклічних систем є актуальним завданням. Метою представленого дослідження було розширення синтетичного потенціалу 2-(2-гетарил)-2-(тетрагідро-2-фураніліден)ацетонітрили для конструювання похідних конденсованих гетероциклічних систем.Методи. Органічний синтез нових функціоналізованих похідних на основі 2-(4-оксо-3,4-дигідро-2-хіназолініл)-2-(тетрагідро-2-фураніліден)ацетонітрилів; доведення будови та характеристика синтезованих сполук за допомогою ІЧ спектроскопії та спектроскопії ЯМР на ядрах 1Н та 13С, мас-спектрометрії.Результати. Встановлено особливості взаємодії 2-(4-оксо-3,4-дигідро-2-хіназолініл)-2-(тетрагідро-2-фураніліден)ацетонітрилів з малонодинітрилом, показано вплив структурних чинників на регіоселективність внутрішньомолекулярних гетероциклізацій. Показано можливість утворення суміші регіоізомерів 9-аміно-7-(3-гідроксипропіл)-11-оксо-11Н-піридо[2,1-b]хіназолін-6,8-дикарбонітрилів та 1-аміно-3-(3-гідроксипропіл)-6-оксо-6H-піридо[1,2-a]хіназолін-2,4-дикарбонітрилів та шлях спрямованого перетворення останніх на 9-аміно-7-(3-гідроксипропіл)-2,4-дизаміщених-11-оксо-11Н-піридо[2,1-b]хіназолін-6,8-дикарбонітрилів. Запропоновано метод послідовного утворення 2-(6-аміно-3,5-диціано-4-(3-гідроксипропіл)-2-оксопіридин-1(2H)-іл)-N-метилбензаміду та 3-(3-гідроксипропіл)-1,6-діоксо-5,6-дигідро-1H-піридо[1,2-a]хіназолін-2,4-дикарбонітрилу виходячи з N-заміщеного фураніліденацетонітрилу та малонодінітрилу.  Висновки. На основі С-нуклеофільної модифікації 2-(4-оксо-3,4-дигідро-2-хіназолініл)-2-(тетрагідро-2-фураніліден)ацетонітрилів розроблено методи спрямованого синтезу 9-аміно-7-(3-гідроксипропіл)-2,4-дизаміщених-11-оксо-11Н-піридо[2,1-b]хіназолін-6,8-дикарбонітрилів, 2-(6-аміно-3,5-диціано-4-(3-гідроксипропіл)-2-оксопіридин-1(2H)-іл)-N-метилбензаміду та 3-(3-гідроксипропіл)-1,6-діоксо-5,6-дигідро-1H-піридо[1,2-a]хіназолін-2,4-дикарбонітрилу.
Keywords: Ключові слова: гетероцикли, конденсовані гетероцикли, 2-(4-оксо-3,4-дигідро-2-хіназолініл)-2-(тетрагідро-2-фураніліден)ацетонітрили, акрилонітрили, ціанопіридини, 2-гетарил-3-гетариліденакрилонітрили, рециклізація