ВПЛИВ ВИСОКОДИСПЕРСНИХ КАРБІДІВ (Si, Ti, Mo) НА МОЛЕКУЛЯРНУ, НАДМОЛЕКУЛЯРНУ СТРУКТУРУ ТА ВЛАСТИВОСТІ ПОЛІЕТИЛЕНУ: DOI https://doi.org/10.17721/1728-2209.2025.1(60).2 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2025)
Вступ. Дослідження молекулярної, надмолекулярної структура та фізико-механічних властивостей композиційних матеріалів, отриманих сумісним диспергуванням лінійного поліетилену і дисперсних карбідів силіцію, титану та молібдену на ексцентриковому вібромлині. Встановлення кореляції між структурою, твердістю і теплостійкістю композиційних матеріалів.Методи. Сумісне диспергування ПЕ та карбідів силіцію, титану і молібдену дозволяє змінити молекулярну та кристалічну структури типового термопластичного полімеру у напрямку, необхідному для збільшення фізико-механічних характеристик композиційних матеріалів. Максимальне збільшення твердості на 33 МПа і теплостійкості на 31 К спостерігається при введенні в полімер 7 об.% SiC-д. Результати. Первинним фактором, що визначає збільшення твердості і теплостійкості термопластичних композитів, є утворення хімічних зв’язків між компонентами системи: макромолекули полімера - високодисперсні карбіди. Такі зв’язки виникають під впливом механохімічного впливу при вібропомолі добавок карбідів з ПЕ і введенні їх в розплав полімера. У зв’язку з цим кристалізація хімічно прищеплених макромолекул ініціюється при більш високій температурі, ніж у вихідному ПЕ і закінчується утворенням більш досконалої кристалічної структури полімеру. При цьому утворюються також міжмолекулярні зшивки і просторова сітка в ПЕ. Висновки. Перетворення у структурі термопласта, що кристалізується, супроводжуються збільшенням твердості і теплостійкості композиційних матеріалів.
Keywords: концентрація добавок, кількість прищепленого полімеру, вміст гель-фракції, ступінь кристалічності, фізико-механічні властивості.