(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2020)
Із застосуванням методу співосадження та золь-гель технології отримано напівпровідникові мікрокристалічні та нанорозмірні матеріали на основі SnO2/Sb2O5 та Со/SnO2/Sb2O5. Вивчено морфологію та фазовий склад одержаних матеріалів. Встановлено, що одержані Со-вмісні сенсори, газочутливий шар яких створений на основі нанорозмірного матеріалу SnO2/Sb2O5 (0,15 %Sb), виявляють вищу чутливість до мікроконцентрації Н2 (40 ppm) порівняно з сенсорами з газочутливим шаром, створеним на основі мікрокристалічного матеріалу. Дослідженнями динамічних параметрів сенсорів показано, що сенсори на основі наноматеріалу мають майже вдвічі кращу швидкодію та менший час релаксації порівняно з сенсорами на основі мікрокристалічного матеріалу, близького за хімічним складом. Отримані результати пояснено з погляду енергетичної неоднорідності нанорозмірного та мікрокристалічного матеріалів поверхні газочутливого шару сенсорів.