(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
Охарактеризовано фізико-хімічні властивості 3-(2-піридил)-5-(2-гідроксіфеніл)-1,2,4-тріазолу (logP=3,0±0,1, рКа1= 3,98±0,05, рКa2=8,74±0,03, ε320≈ 1,36·104 л·моль-1·см-1). Інтенсивна флуоресценція ліганду спостерігається у довгохвильовій ділянці спектра λemmax ≈ 535 нм. Можливість використання даного ліганду як реагенту-флюорофору доведено при флуориметричному визначенні вмісту цинку у зразку волосся та таблетці вітамінів "Дуовіт". Розроблені методики дають задовільно правильні та відтворювані результати.