(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2019)
За допомогою моделі регулярного розчину з використанням методу Редліха–Кістера–Муггіану розраховано поверхню ентальпії змішування розплавів потрійної системи Mn–Al–Gd, проведено порівняння з визначеними експериментально термохімічними властивостями рідких сплавів потрійної системи Mn–In–Gd в комплексі з особливостями взаємодії компонентів у граничних подвійних системах, їх фазовими діаграмами та металохімічними характеристиками (електронегативність, робота виходу електрона, розмірна невідповідність компонентів). Для двох зазначених потрійних систем розраховано ентропію розмірної невідповідності та визначено параметр Sσ/kB. На підставі проведеного комплексного аналізу запропоновано критерії ймовірності утворення областей аморфізації в цих потрійних системах. Визначення топології поверхні ентальпій змішування та параметра Sσ/kB розплавів потрійних систем надає можливості обґрунтовано запропонувати концентраційні області розташування зон, де досліджені потрійні сплави виявляють схильність до легкої аморфізації при швидкому охолодженні розплаву.