(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2018)
Одержано полімери, композити, їхні компоненти та комплекси для застосування в інформаційних, біотехнологіях, медицині та сонячній енергетиці. Так, розроблено нові фотохромні полімери з високою роздільною здатністю, що мають значний нелінійно-оптичний ефект третього порядку, тому є перспективними для створення швидкісних оптичних перемикачів в оптичному записі та збереженні інформації. Знайдено новий способ запису інформації на основі генерації другої гармоніки новими фотохромними полімерами. Доведено перспективність алкен-функціоналізованих полі(феніл/нафтилметакрилатів) як базових сполук для створення поляризаційно-чутливих полімерних середовищ. Проведено хімічну модифікацію полімерів за допомогою похідних бензолсульфонамідів для біостабілізації пластичних мас та надання їхній поверхні гідрофільних властивостей. Розроблено принципово новий підхід, за якого процеси перенесення енергії збуджених станів у макромолекулах полімеру на ланку фотостабілізатора використовуються для ефективної світлостабілізації полімерних матеріалів. Одержано термостабілізовані зразки полістиролу за допомогою ковалентно введених додатків імідофенілметакрилатів. Синтезовано розгалужені кополімери, які є високоефективними матрицями для синтезу стабільних золів золота, срібла, CdS і наногибридів Au/CdS та кополімери, що можуть використовуватись як нановектори для цільової доставки високотоксичних протипухлинних препаратів. Розроблено нові ефективні препарати для знезараження розплідників риби, перев’язочних і гігієнічних матеріалів, білизни та одягу.