(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2018)
Алкілюванням метилового естеру 3-(2-піридил)-1,2,4-триазол-5-іл оцтової кислоти йодистим метилом було отримано ліганди етиловий естер 3-(2-піридил)-N1-метил-1,2,4-триазол-5-іл оцтової кислоти (L1), етиловий естер 3-(2-піридил)-N2-метил-1,2,4-триазол-5-іл оцтової кислоти (L2) та комплекси паладію(ІІ) PdL1Cl2 та PdL2Cl2 на їх основі. Також вдалося виділити невелику кількість етилового естеру 3-(2-піридил)-N2-метил-1,2,4-триазол-5-іл-α-пропіонової кислоти (L3), що є продуктом алкілювання метиленової групи в L2 та синтезувати відповідний комплекс Pd(L3)Cl2. Будову отриманих лігандів та комплексів було досліджено за допомогою ІЧ та 1H ЯМР спектроскопії.