(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2017)
Синтезовано серію зразків складу Lа1-xErx/4Eux/4Cax/2VO4 (0 ≤x ≤0,2) гель-золь методом. Встановлено залежність зміни фазового складу, кристалографічних характеристик, морфологічних особливостей та люмінесцентних властивостей зразків при зміні ступеня заміщення в системі (La,Ca)VO4: Eu3+, Er3+. Показано, для системи Lа1-xErx/4Eux/4Cax/2VO4 (0 ≤x ≤0,2) при ступені заміщення х= 0,1 відбувається перехід від моноклінної до тетрагональної структури. Для досліджуваної системи були зняті спектри люмінесценції.