(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2016)
Розроблено просту, швидку і екобезпечну аналітичну методику для визначення нікотину в деяких фармацевтичних препаратах. Методика включає в себе швидку рідинну екстракцію органічними розчинниками з подальшим кількісним визначенням капілярною газовою хроматографією з полум’яно-іонізаційним детектором (ГХ-ПІД). Досліджено та оптимізовано параметри, що впливають на ефективність вилучення діючої речовини з ЛЗ (природа розчинника, об’єм екстрагента та час екстрації, пробопідготовка). Три різні органічні розчинники було використано як екстрагенти – метанол, етанол та хлороформ. При екстракції метанолом з полімерної матриці жувальної гумки не вдалося досягнути повного вилучення нікотину за прийнятний час аналізу. Показано, що кількісне вилучення нікотину із пластиру досягається екстрагуванням CHCI3 протягом 1 годин, а з жувальної гумки – 30 хв. Встановлено, що екстракційне вилучення нікотину етанолом в фармпрепаратах є непридатним, через часткове окиснення аналіту. Межа виявлення розробленої газохроматографічної методики визначення нікотину становить 0,25 мкг/мл (за 3d-критерієм). Градуювальні залежності лінійні в інтервалі концентрацій 0,0005–1000,0 мг/мл. Цей інструментальний метод був успішно застосований для визначення вмісту нікотину в жувальній гумці та трансдермальному пластирові з відносним стандартним відхиленням, відповідно, 0,4 та 2,0%.