(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2016)
Синтезовано серію зразків складу La1-xEuxVO4 (0£x£0,3) методом твердофазного синтезу та методом сумісного осадження компонентів. Досліджено залежність параметрів та виду симетрії кристалічної гратки системи від ступеня заміщення х. Встановлено, що зразки, одержані твердофазним методом та методом сумісного осадження компонентів є однофазними. Симетрія чистого ортованадату лантану відповідає структурному типу монациту P21/n. В усіх випадках при збільшенні концентрації європію при заміщенні лантану на європій відбувається перехід від моноклінної до тетрагональної структури (просторова група I41/amd). Морфологію та розміри частинок, що можуть складатися з одного або кількох кристалітів, а також містити аморфну частину, було досліджено методом скануючої електронної мікроскопії. Для сполук La1-xEuxVO4 (0£x£0,3) також було отримано спектри люмінесценції.