(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2016)
Синтезовано серію зразків складу YBa2-xSrxCu3O7 та YBa2-xCaxCu3O7 методом твердофазного синтезу. Розраховано параметри кристалічної гратки та температури переходу до надпровідного стану для синтезованих сполук. Досліджено залежність параметрів та виду симетрії кристалічної гратки систем від ступеня заміщення х. Встановлено, що зразки, одержані твердофазним методом, є однофазними. Показано, що одержані сполуки мають орторомбічну сингонію, просторову групу Р4/mmm.