(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2015)
Проведено квантово-хімічні розрахунки ефективних зарядів на β-атомі вуглецю вінільної групи в заміщених стиролах напівемпіричними методами AM1, PM3, PM6, PM7 та RM1. Встановлено кореляційні залежності між значеннями розрахованих зарядів і значеннями полярного фактора е схеми Алфрея-Прайса. Показано, що кореляція найкраща, при застосуванні методу РМ3, а параметризація методів РМ6 і РМ7 не підходить для прогнозування параметра е за значеннями заряду на β-атомі вуглецю вінільної групи заміщених стиролів.