(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2015)
Показано, що хлорування активованого вугілля (АВ) парою CН2Cl2 забезпечує прищеплення хлору до 4,5 ммоль/г для марки ГСГД та 8,7 ммоль/г для марки СКН. Виявлено, що інтенсивне зростання маси без виходу на насичення за високих температур пояснюється внеском приєднання вуглецю в матрицю вугілля на фоні прищеплення хлору. Встановлено, що незалежно від марки АВ прищеплений хлор десорбується лише у вигляді молекули HCl. Отримано кінетичні параметри хлорування для АВ марки СКН в температурному інтервалі 500-600°C.