(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2015)
Методом високотемпературної калориметрії в ізопериболічному режимі визначено термохімічні властивості рідких сплавів подвійної системи Fe-Sb. Дослідження парціальних ентальпій змішування виконано при 1723-1820 K у середовищі чистого гелію. Показано, що вивчені розплави цієї системи утворюються із незначним виділенням теплоти і характеризуються дуже малими екзотермічними теплотами змішування (=–2,30,2 кДж·моль-1 при мольній частці стибію 0,5), що свідчить про слабку хімічну взаємодію між компонентами у розплавах феруму із стибієм. Розраховано ентальпії змішування для всього концентраційного інтервалу за моделлю "оточеного атому" та теорією ідеального асоційованого розчину (МІАР). Показано, що застосування і моделі "оточеного атома", і моделі ідеального асоційованого розчину для металічних систем аналогічного типу є досить успішним. Цей факт надає можливість широкого використання їх для прогнозування термохімічних властивостей складних в експериментальному відношенні об’єктів.