(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2015)
Отримано новий фоточутливий полімерний плівковий композит (ППК) на основі нефотопровідного полівінілбутиралю, що містять гетерометалічний комплекс [CaCu(HL)22(SCN)2 (H2L – продукт конденсації 3-метоксисаліцилового альдегіду та моноетаноламіну). Методом вимірювання потенціалу поверхні за допомогою динамічного зонду досліджено його фотоелектричні властивості. Виявлено, що одеражний композит проявляє фотовольтаїчні властивості при опроміненні в області поглинання комплексу. Максимальна величина електричного потенціалу вільної поверхні ППК при опроміненні світлом білого світлодіода при I = 60 Вт/м2 становить близько 60 мВ. При цьому потенціал вільної поверхні ППК стає позитивним по відношенню до потенціалу його опромінюваної поверхні. Зроблено висновок про фотодифузійну природу виявленого фотовольтаїчного ефекту та дірковий характер фотопровідності в такому композиті. Дифузія носіїв заряду може бути викликана виникненням градієнта концентрації рухливих носіїв заряду, яких більше поблизу опромінюваного електроду. Дірковий характер фотопровідності забезпечується більш рухливими позитивно зарядженими носіями (дірками). Обговорено механізм і особливості фотовольтаїчного ефекту в дослідженому плівковому композиті. Отриманий ППК може бути використаний при розробці нових фотовольтаїчних середовищ та реєструючих середовищ для оптичного запису інформації.