(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2014)
Методом окисного розчинення металу синтезовано біядерний комплекс мангану(ІІ) складу [Mn2(piv)4(phen)2]∙H2O, де piv – півалат-аніон (CH3)3CCO2–, phen – 1,10-фенантролін. Між атомами мангану у димері наявна слабка антиферомагнітна взаємодія. Для оцінки порядку значення обмінного параметру проведено квантово-хімічні розрахунки. Методом ЕПР спектроскопії показано, що в розчині біядерні частинки є нестійкими та дисоціюють з утворенням мономерних фрагментів.