(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2013)
Досліджено сорбцію паладію(ІІ) з розбавлених водних розчинів тетрадециламоній нітратом, нековалентно іммобілізованим на поверхні на силікагелю (ТДАН-СГ) залежно від концентрації хлориду та кислотності середовища. Встановлено, що за умов утворення в розчині ацидокомплексу [PdCl4]2-, ізотерма сорбції має Н-тип та формально лінеаризується у координатах Ленгмюра з аmax = 13 мкмоль/г. Вилучення паладію(ІІ) модифікованим сорбентом обумовлено утворенням на поверхні іонного асоціату складу (ТДАН)2[PdCl4].