(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2013)
Синтезовано ряд комплексів лантаноїдів(III) складу Na[Ln(L1)4], де Ln = La, Nd, Eu, Yb, Lu; HL1=п‑NO2(C6H4)S(O)2N(H)P(O)(OCH3)2. На підставі ІЧ і ЯМР спектроскопічних досліджень та аналізу електронних спектрів дифузного відбиття та поглинання комплексів зроблено висновок про бідентатну координацію (L1)- через атоми оксигену фосфорильної та сульфонільної груп. Проведено порівняльний аналіз спектральних характеристик синтезованих комплексів і раніше досліджених комплексів Na[Ln(L2)4], де HL2=п-CH3(C6H4)S(O)2N(H)P(O)(OCH3)2.