(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2013)
Синтезовано новий ліганд сульфонамідофосфатного типу (HL = п-CH3(C6H4)SO2N(H)P(O)(N(H)CH2CH=CH2)2 ) та його натрієву сіль (NaL). На їх основі одержано та виділено в кристалічному стані ряд координаційних сполук складу Na[LnL4], де Ln = La, Nd, Eu, Tb. Отримані сполуки було досліджено за допомогою 1Н ЯМР, ІЧ та електронної спектроскопії. Встановлено, що ліганд координується до центрального йону бідентатно через атоми оксигену сульфонільної та фосфорильної груп. Ключові слова: сульфоніламідофосфати, лантаноїди, координаційні сполуки.