(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2010)
Проведено термогравіметричне дослідження шихти, що відповідає складу сполук LnBa2Cu3O7 (Ln = Y, La, Sm, Gd). Показано, що нагріванні шихти для всіх досліджуваних складів спостерігається дві втрати маси: перша при температурі до 3900С – втрата конституційної води, друга в інтервалі 510–650°С – відповідає за виділення вуглекислого газу внаслідок взаємодії карбонату барія з оксидами рідкісноземельних металів та міді. Ендоефекти, що спостерігаються на кривих ДТА, пов’язані з частковим плавленням проміжних продуктів (825 °С) і перитектичним плавленням синтезованої фази LnBa2Cu3O7±δ (965–970°С). Зміна маси практично закінчується при 930–940 °С.