(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія, 2010)
Синтезовано та виділено в кристалічному стані ряд координаційних сполук лантаноїдів (III) на основі диметил-птолуїлсульфоніламідофосфату складу Na[LnL4], де Ln = La-Lu (окрім Pm); HL = п-CH3(C6H4)SO2N(H)P(O)(OCH3)2 – диметил-птолуїлсульфоніламідофосфат. На підставі ІЧ спектрів зроблено висновок про бідентатну координацію ліганду Lчерез атоми оксигену фосфорильної та сульфонільної груп. Методом повного PCmA досліджено структуру комплексу Na[LnL4]. Будова координаційної сфери атому лантану (КЧ = 8) охарактеризована як викривлений додекаедр, що утворюєть за рахунок бідентантно-циклічної координації 4-х ацідо-лігандів.